Hyppää sisältöön
""

Tositarinoita

Kaikki perheet tarvitsevat joskus apua. Ongelmat ja huolet voivat kasvaa suuriksi. Silloin on tärkeää tietää, että jokainen voi saada apua.

Lue, minkälaista apua maahanmuuttajaperheet ovat saaneet Suomessa. Perheitä auttavat järjestöt ja kuntien lasten ja perheiden palvelut. Tarinat ovat totta.

Tositarinat

Lastensuojelu auttaa jo ennen kuin lapsi syntyy

Marie on yksinhuoltaja, kun hän odottaa toista lasta. Lapsen isä ei ole Suomessa. Tutkimuksissa selviää, että vauvalla on sydänvika. Marie on huolissaan, miten hän jaksaa hoitaa vauvaa ja toista lastaan.

Lue lisää lastensuojelun tarjoamasta avusta

Äiti ei jaksa yksin

Äiti on tullut Suomeen yksin kuuden lapsensa kanssa. Elämä uudessa maassa on vaikeaa, ja äiti väsyy. Päiväkodin työntekijät huolestuvat. He kertovat, että äiti voi saada apua. Yhdessä sovitaan, että perheelle pyydetään apua sosiaalihuollosta.

Lue lisää äidin jaksamisesta

Apua lapsen nepsy-vaikeuksiin

Lasten nepsy-vaikeudet eli neuropsykiatriset vaikeudet ovat yleisiä. Nepsy-vaikeudet liittyvät aivojen toimintaan. Perheessä on äiti, isä ja kaksi poikaa. Pojilla on vaikeuksia. Toisen pojan on vaikeaa keskittyä koulussa, ja hän joutuu helposti tappeluihin.

Lue lisää avusta nepsy-vaikeuksiin

Väkivalta perheessä

Perheelle tulee iso riita, ja naapuri soittaa poliisille. Poliisi tulee paikalle ja tilanne rauhoittuu. Pian tulee uusi riita, ja isä lyö äitiä ja lasta. Äiti ja lapset pakenevat turvakotiin.

Lue lisää väkivallasta perheessä

Nuori on vaikeuksissa

12-vuotias Asif varastelee ja tappelee. Vanhemmat ovat voimattomia. Koulu ja lastensuojelu yrittävät auttaa, mutta Asifin käytös vain pahenee. Lopulta perheen kanssa päätetään yhdessä, että Asif sijoitetaan vähäksi aikaa pois kotoa.

Lue lisää nuoren vaikeuksista

Riidat nuoren ja vanhempien välillä

16-vuotias Amal riitelee usein vanhempiensa kanssa. Vanhemmat eivät hyväksy Amalin käytöstä. Amal ei hyväksy vanhempien tiukkaa kuria. Riidat pahenevat. Amal karkaa nuorten turvataloon.

Lue lisää riidoista

Lapsella ei ole pysyvää kotia

Annan vanhemmat ovat usein humalassa, eivätkä huolehdi pienestä tytöstään. Lastensuojelun täytyy sijoittaa Anna monta kertaa pois kotoa lastenkotiin. Tilanne pahenee. Annan isä kuolee, eikä äiti saa elämäänsä järjestykseen.

Lue lisää, kun pysyvää kotia ei ole

Sanasto

Lastensuojeluun liittyy monia käsitteitä. Sanastossa kerrotaan mitä tärkeimmät käsitteet tarkoittavat.

Näytä sanasto

Sulje