Hyppää sisältöön

Lastensuojelu auttaa jo ennen kuin lapsi syntyy

Marie on yksinhuoltaja, kun hän odottaa toista lasta. Lapsen isä ei ole Suomessa. Tutkimuksissa selviää, että vauvalla on sydänvika. Marie on huolissaan, miten hän jaksaa hoitaa vauvaa ja toista lastaan. Marie ja neuvolan hoitaja ottavat yhteyttä lastensuojeluun. Yhdessä sovitaan, että kun vauva syntyy, alkaa lastensuojelun asiakkuus.

Vanhempi lapsi menee sijaisperheeseen synnytyksen ajaksi. Kun vauva pääsee sairaalasta, kotiin tulee perhetyöntekijä. Hän auttaa ja neuvoo perhettä.

Synnytys lähestyy ja Marien huoli kasvaa

Kun synnytys lähestyy, Marien huoli ja jännitys kasvavat. Marie on yksin, koska lapsen isä ei ole saanut oleskelulupaa Suomeen. Lääkäri sanoo, että vauva ei ole terve. Vauvalla on sydänvika ja hän tarvitsee erityistä hoitoa.

Marie ei tunne ihmisiä, joilta voi pyytää apua tai joiden kanssa voi keskustella. Marie soittaa joskus äidilleen, joka asuu kaukana toisessa maassa.

Neuvolan hoitaja kertoo, että Marie voi pyytää apua lastensuojelulta jo ennen kuin vauva syntyy. Hoitaja ja Marie tekevät yhdessä ennakoivan lastensuojeluilmoituksen. Marielle luvataan, että perhe saa apua lastensuojelusta, jos vauva tarvitsee sairaalahoitoa. Tämä helpottaa Marien mieltä.

Synnytys käynnistyy liian aikaisin. Vanhempi lapsi on sijaisperheessä sen aikaa, kun Marie on sairaalassa. Tämä on lastensuojelun avohuollon tukitoimi.

Marie saa apua kotiin vauvan hoitoon ja koululaisen seuraksi

Vauva syntyy sektion eli leikkauksen avulla. Vauva on hyvin pieni, ja hänellä on sydänvika. Vauva joutuu heti lastensairaalaan. Marie pääsee kotiin, mutta hän on heikossa kunnossa.

Marie haluaisi olla vauvan lähellä ja imettää vauvaa. Se ei kuitenkaan ole mahdollista. Siksi Marie pumppaa kotona rinnoistaan maitoa. Hän haluaa viedä maitoa vauvalle sairaalaan. Marie ei jaksa vielä matkustaa bussilla, joten lastensuojelu antaa hänelle taksiseteleitä. Niillä Marie voi maksaa taksin sairaalaan. Noin viikon päästä Marien kunto on parempi, ja hän alkaa kulkea bussilla sairaalaan.

Vauva pääsee lopulta kotiin, mutta hän tarvitsee paljon hoitoa. Marien aika ei riitä vanhemmalle lapselle. Marie saa lastensuojelusta apua kotiin. Perhetyöntekijä tulee kaksi kertaa viikossa käymään. Hän auttaa vauvan hoidossa ja keskustelee Marien kanssa. Hän myös vie toista lasta ulos tai uimaan ja auttaa lasta läksyissä.

Lue seuraavaksi

Äiti ei jaksa yksin

Lue lisää äidin jaksamisesta

Apua lapsen nepsy-vaikeuksiin

Lue lisää nepsy-vaikeuksista

Väkivalta perheessä

Lue lisää väkivallasta perheessä

Sanasto

Lastensuojeluun liittyy monia käsitteitä. Sanastossa kerrotaan mitä tärkeimmät käsitteet tarkoittavat.

Näytä sanasto

Sulje