Hyppää sisältöön

Kannustava kasvatus

Lapsia kasvatetaan eri tavalla eri maissa. Eroa on esimerkiksi siinä, mikä on hyvää käytöstä. Myös siinä on eroa, miten lapselle asetetaan rajoja.

""

Suomessa on tärkeää lapsen kannustaminen. Se tarkoittaa, että vanhemmat tukevat, kehuvat ja rohkaisevat lastaan. Vanhemmat myös viettävät lapsen kanssa paljon aikaa ja ohjaavat lasta itsenäiseen ajatteluun.

Lapsi voi hyvin, kun häntä kannustetaan. Lapsi saa hyvän itsetunnon, ja hän oppii toimimaan muiden kanssa.

Lasten kurittaminen on kielletty

Vanhemmilla on oikeus ja vastuu asettaa lapselle rajoja. Joskus vanhemman on pakko puuttua lapsen käytökseen.

Suomen laki kieltää kaiken ruumiillisen kurittamisen, eli lasta ei saa rankaista väkivallalla. Lasta ei saa esimerkiksi lyödä tai tukistaa.

Laki kieltää myös henkisen väkivallan. Lasta ei saa esimerkiksi nimitellä, uhkailla tai pelotella. Lapselle ei saa huutaa.

Kurittaminen on haitallista. Se aiheuttaa lapselle ahdistusta ja pelkoa. Lapsi myös oppii käyttämään itse väkivaltaa. Usein aikuinen lyö lapsiaan, jos häntä on lyöty lapsena.

Apua lasten kasvatukseen

Lapsen kasvatukseen on tarjolla apua ja tukea. Kysy neuvoa esimerkiksi neuvolasta, perheiden kohtaamispaikasta, päiväkodista tai koulusta. Myös lapsiperheiden sosiaalineuvonta tai sosiaalipalvelut voivat auttaa. Pyydä apua hyvissä ajoin.

 

 

 

 

Lue seuraavaksi

Sanasto

Lastensuojeluun liittyy monia käsitteitä. Sanastossa kerrotaan mitä tärkeimmät käsitteet tarkoittavat.

Näytä sanasto

Sulje