Hyppää sisältöön

Haitalliset perinteet

Eri maissa on erilaisia perinteitä eli tapoja. Jotkut vanhat tavat ovat haitallisia lapsille, ja ne on kielletty Suomessa.

""

Silpominen ja ympärileikkaus

Tyttöjen silpominen eli ympärileikkaus tarkoittaa, että tytön sukuelimiä vahingoitetaan. Silpominen on rikos Suomessa. Silpominen rikkoo tytön ihmisoikeuksia ja aiheuttaa paljon haittaa terveydelle.

Silpominen on Suomessa pahoinpitely, josta seuraa rangaistus. Siitä voi saada pitkän vankeustuomion. Myös se on rikos, jos tyttö viedään ulkomaille silpomista varten. Jos viranomainen epäilee silpomista, hänen täytyy tehdä lastensuojeluilmoitus.

Naisten ompeleminen synnytyksen jälkeen on myös rikos. Naisen häpyhuulia ei saa ommella yhteen.

Poikien ympärileikkausta ei ole kielletty laissa. Se voi kuitenkin olla rikos, jos se tehdään väärin. Vain laillinen lääkäri saa ympärileikata pojan, ja lääkärin täytyy toimia ohjeiden mukaan.

Kunniaväkivalta

Joissakin maissa on kunniaväkivaltaa. Se on väkivaltaa, joka liittyy perheen ja suvun kunniaan. Sen tarkoitus on pitää tytöt ja naiset siveinä ja uskollisina vanhemmilleen. Joskus kunniaväkivalta voi kohdistua myös poikiin.

Kunniaväkivaltaa tarkoittaa esimerkiksi näitä asioita:

  • Perhe kontrolloi tyttöä eli valvoo ja tarkkailee häntä.
  • Tyttö ei saa liikkua vapaasti.
  • Tyttö ei saa valita omia ystäviään.

Jos tyttö rikkoo näitä sääntöjä, perhe voi rangaista häntä väkivallalla. Joskus rangaistus voi olla pakkoavioliitto. Silloin tyttö pakotetaan naimisiin, vaikka hän ei halua.

Viranomaisen täytyy tehdä lastensuojeluilmoitus, jos hän huomaa, että lapselle tehdään väkivaltaa. Kunniaväkivalta on usein rikos, ja siitä ilmoitetaan poliisille. Kunniaväkivaltaa yritetään estää yhdessä maahanmuuttajien kanssa.

 

 

Lue seuraavaksi

Sanasto

Lastensuojeluun liittyy monia käsitteitä. Sanastossa kerrotaan mitä tärkeimmät käsitteet tarkoittavat.

Näytä sanasto

Sulje