Hyppää sisältöön

Haitalliset perinteet

Jotkut ikivanhat perinteet tulevat Suomeen muuttajan mukana. Osa perinteistä on haitallisia lapsille ja siksi ne ovat Suomessa, kuten monissa maissa, kielletty.

""

Silpominen ja ympärileikkaus

Tyttöjen sukuelinten silpominen loukkaa lapsen ihmisoikeuksia ja aiheuttaa terveysongelmia. Se on Suomessa pahoinpitelyrikoksena rangaistava teko kaikissa muodoissaan myös silloin, kun tyttö viedään ulkomaille toimenpidettä varten. Tämä koskee myös synnytyksen jälkeen tehtävää ompelemista.

Silpomisesta voi saada pitkän vankeustuomion. Jos viranomainen epäilee silpomista, tulee hänen tehdä lastensuojeluilmoitus.

Poikien ei-lääketieteellistä ympärileikkausta ei ole erikseen lainsäädännössä kielletty, mutta väärin tehtynä se voi täyttää rikoksen tunnusmerkit. Sen saa tehdä vain laillistettu lääkäri asiasta laadittuja ohjeita noudattaen.

Kunniaväkivalta

Eri puolilla maailmaa esiintyy edelleen väkivaltaa, jota määrittää käsitys perheen ja suvun kunniasta. Yleensä kyse on naisten ja tyttöjen siveellisyyden vaalimisesta, mutta joskus kunniaväkivalta voi kohdistua myös poikiin.

Kunniaväkivalta on kontrollointia ja liikkumisen tai ystäväpiirin rajoittamista. Näihin liittyvien sääntöjen rikkomisesta saatetaan rangaista väkivallalla, ja uhkana voi olla myös pakkoavioliitto.

Jos viranomainen huomaa lapseen kohdistuvan väkivaltaa, on hänen velvollisuutensa tehdä lastensuojeluilmoitus.

Monet kunniaväkivallan nimissä tehdyt teot ovat rikoksia, ja niistä ilmoitetaan poliisille.

Kunniaväkivaltaa pyritään ehkäisemään yhdessä maahanmuuttajayhteisöjen kanssa.

 

 

Lue seuraavaksi

Sanasto

Lastensuojeluun liittyy monia käsitteitä. Sanastossa kerrotaan mitä tärkeimmät käsitteet tarkoittavat.

Näytä sanasto

Sulje