Hyppää sisältöön

Apua lastensuojelulta jo ennen lapsen syntymää

Marie on yksinhuoltaja saadessaan toisen lapsensa. Ultraäänitutkimuksessa selviää, että vauvalla on sydänvika ja Marie on huolissaan, miten hän jaksaa hoitaa sekä vauvaa että pientä koululaistaan. Yhdessä neuvolatyöntekijän kanssa otetaan yhteyttä lastensuojeluun ja kun vauva syntyy, alkaa lastensuojelun asiakkuus. Vanhempi lapsi pääsee synnytyksen ajaksi sijaisperheeseen. Kun vauva pääsee sairaalasta, järjestetään kotiin perhetyöntekijä, joka auttaa ja neuvoo perhettä.

""

Synnytys lähestyy ja Marien huoli kasvaa

Synnytyksen lähestyessä Marien jännitys ja huoli tulevaisuudesta kasvavat. Lapsen isä ei ole saanut oleskelulupaa Suomeen, joten hän ei voi olla syntyvän lapsen elämässä mukana. Mariella ei ole ketään, jolta pyytää apua tai kenen kanssa keskustella. Hän soittaa joskus äidilleen, joka asuu toisella mantereella, mutta ei halua huolestuttaa tätä liikaa.

Marien huolta lisää se, että raskautta seuraava lääkäri on arvioinut, että vauvalla tulee olemaan terveydellisiä haasteita ja vauva tulee tarvitsemaan erityistä hoitoa. Neuvolan terveydenhoitajalta Marie kuulee, että apua voi pyytää lastensuojelulta jo ennen lapsen syntymää. He tekevät yhdessä ennakollisen lastensuojeluilmoituksen ja papereihin kirjataan, että perhe saa lastensuojelun palveluja, jos vauva tarvitsee sairaalahoitoa syntymänsä jälkeen. Tämä huojentaa Marien mieltä.

Synnytys käynnistyy ennenaikaisesti. Lastensuojelu sijoittaa vanhemman lapsen avohuollon tukitoimin sijaisperheeseen siksi aikaa, että Marie pääsee sairaalasta kotiin. Suunnitelmaan on myös kirjattu, että Marie voi saada perhetyöntekijän tukea kotiin, jos vauva tarvitsee tavallista enemmän hoitoa.

Apua järjestyy kotiin vauvan hoitoon ja koululaisen tukemiseen

Vauva syntyy keskosena sektion avulla ja joutuu heti lastensairaalaan sydänongelmien vuoksi. Marie pääsee kotiin, mutta on heikossa kunnossa eikä pysty kävelemään kunnolla. Hän ei pysty nukkumaan ensimmäisenä yönä kotona juuri lainkaan, koska haluaisi olla vauvan lähellä ja imettää tätä.

Marie pumppaa maitoa kotona, ja toivoo voivansa viedä sitä vauvalleen. Lastensuojelu myöntää Marielle taksiseteleitä muutamaksi kerraksi. Marie kulkee taksilla sairaalaan päivittäin noin viikon verran, kunnes leikkauksen jäljet alkavat parantua, ja hän saattaa taas kulkea julkisilla liikennevälineillä.
Vauva pääsee lopulta kotiin, mutta vaatii paljon hoitoa. Marie on huolissaan vanhemmasta lapsestaan, jolle hänellä ei ole riittävästi aikaa.

Lastensuojelussa oli kuitenkin tehty ennakoiva päätös tarjota Marielle tukea, jos vauva vaatii erityistä hoitoa. Perhetyöntekijä tulee säännöllisesti kaksi kertaa viikossa kotiin auttamaan vauvan hoidossa ja keskustelemaan Marien kanssa. Hän vie myös vanhempaa lasta ulkoilemaan tai uimahallille ja auttaa tätä tarvittaessa läksyissä.

Lue seuraavaksi

Äiti ei jaksa yksin

Lue lisää äidin jaksamisesta

Apua neuropsykiatrisiin vaikeuksiin

Lue lisää nepsy-vaikeuksista

Väkivalta perheessä

Lue lisää väkivallasta perheessä

Sanasto

Lastensuojeluun liittyy monia käsitteitä. Sanastossa kerrotaan mitä tärkeimmät käsitteet tarkoittavat.

Näytä sanasto

Sulje