Hyppää sisältöön

Väkivalta perheessä

Nelihenkisessä perheessä on raju riita, jonka vuoksi naapuri soittaa poliisille. Asiaan puututaan ja tilanne näyttää rauhoittuvan. Seuraava riita on kuitenkin vakavampi: isä lyö äitiä ja lasta ja nämä pakenevat turvakotiin. Vaikeuksista huolimatta perhe haluaa selvittää asiansa. Isä saa väkivaltaa käyttäneille miehille tarkoitettua apua, ja oppii toimimaan ilman väkivaltaa. Keskustelujen avulla vanhemmat opettelevat ratkaisemaan ristiriitoja.

""

Sopeutuminen ei ole ollut helppoa

Perheeseen kuuluu vanhemmat, 3-vuotias tytär ja 9-vuotias poika. Perhe on muuttanut Suomeen kaksi vuotta sitten, mutta sopeutuminen ei ole ollut helppoa. Tunnelma perheessä on välillä kireä. Suomen kieli on vaikeaa ja perheellä on taloudellisia vaikeuksia. Isällä ei ole työtä, jonka avulla hän on aiemmin voinut turvata perheensä toimeentulon.

Riidat pahenevat

Eräänä päivänä perheessä on raju riita. Perheen kotoa kuuluu huutamista ja kolinaa. Naapuri soittaa poliisille ja poliisipartio tulee tarkistamaan tilanteen. Riita saadaan rauhoittumaan ja poliisi tekee tapauksesta lastensuojeluilmoituksen.

Vanhemmat ja lapset kutsutaan sosiaalitoimistoon tapaamaan sosiaalityöntekijää. Tapaamisessa keskustellaan perheessä syntyneestä riidasta ja sen syistä. Vanhemmat eivät ole tottuneet keskustelemaan viranomaisten kanssa asioistaan, ja he sanovat, että kaikki on hyvin eikä riitaan liittynyt väkivaltaa. He kertovat, että heidän on vaikeaa saada rahat riittämään ja löytää töitä. Vanhemmat saavat sosiaalipäivystyksen ja turvakodin puhelinnumerot siltä varalta, että uhkaavalta tuntuva riitatilanne uusiutuu.

Perheväkivaltaan puututaan ja siihen voi saada apua

Tilanne perheessä rauhoittuu hetkeksi, mutta pian ongelmat alkavat taas. Rahat ovat vähissä eivätkä meinaa riittää edes ruokaan. Eräänä päivänä isä hermostuu ja lyö äitiä ja poikaa. Äiti ja lapset pakenevat kotoa ja pyytävät naapuria soittamaan turvakotiin puolestaan.

Äiti ja lapset menevät turvakotiin, jossa he saavat rauhoittua ja levätä. Turvakodin henkilökunta selvittää lastensuojelun sosiaalityöntekijän kanssa perheen tilannetta ja miettii, miten heitä voidaan auttaa. Väkivaltatilanteesta keskustellaan vanhempien kanssa sekä erikseen lasten kanssa ja kerrotaan, että Suomessa viranomaisilla on velvollisuus puuttua tällaisiin tilanteisiin. Lapsiin tai puolisoon kohdistuva väkivalta on Suomessa rikos, ja lapsen ruumiillinen kurittaminen on kiellettyä.

Keskustelujen jälkeen isä tapaa väkivaltaa käyttäneiden miesten kanssa työskentelevää työntekijää asiaan perehtyneestä järjestöstä. Järjestetään sarja tapaamisia, joissa ammattilainen auttaa häntä ymmärtämään paremmin omaa toimintatapaansa ja sen taustatekijöitä. Hän oppii vähitellen vaihtoehtoisia toimintamalleja väkivaltaiselle käyttäytymiselle.

Lastensuojelun sosiaalityöntekijän tapaamiset perheessä jatkuvat kuukausia. Lapsi ja äiti saavat apua ja vanhempia autetaan konkreettisesti asioiden hoitamisessa. Äitiä autetaan pääsemään suomen kielen kurssille.

Vanhemmille neuvotaan kuinka hakea päiväkotipaikkaa perheen nuoremmalle lapselle ja miten etsiä 9-vuotiaalle pojalle harrastuksia. Poika haluaa pelata jalkapalloa, ja sosiaalitoimi antaa taloudellista tukea harrastusmaksuihin. Isä jatkaa käyntejä miesten keskusteluryhmässä ja aloittaa työllistymiskurssin.

Lue seuraavaksi

Nuori on vaikeuksissa

Lue lisää nuoren vaikeuksista

Ristiriidat nuoren ja vanhempien välillä

Lue lisää ristiriidoista

Lapsella ei ole pysyvää kotia

Lue elämästä ilman pysyvää kotia

Sanasto

Lastensuojeluun liittyy monia käsitteitä. Sanastossa kerrotaan mitä tärkeimmät käsitteet tarkoittavat.

Näytä sanasto

Sulje