Hyppää sisältöön

Väkivalta perheessä

Perheelle tulee iso riita, ja naapuri soittaa poliisille. Poliisi tulee paikalle ja tilanne rauhoittuu. Pian tulee uusi riita, ja isä lyö äitiä ja lasta. Äiti ja lapset pakenevat turvakotiin.

Perheellä on vaikeaa, mutta he haluavat selvittää asiat. Koko perhe saa apua. Isä käy miesten ryhmässä, jossa hän oppii toimimaan ilman väkivaltaa. Vanhemmat oppivat ratkaisemaan riitoja puhumisen avulla.

Suomeen on vaikeaa sopeutua

Perheessä on äiti, isä ja kaksi lasta. Tyttö on 3-vuotias ja poika on 9-vuotias. Perhe muutti Suomeen kaksi vuotta sitten.

Uuteen maahan on vaikeaa sopeutua. Suomen kieli on vaikeaa, ja perheellä on rahahuolia. Isällä ei ole työtä, joten rahaa on vähän. Vanhemmat riitelevät paljon.

Riidat pahenevat

Eräänä päivänä perheessä on iso riita. Naapuri kuulee riidan ja soittaa poliisille. Poliisi tulee paikalle ja riita loppuu. Poliisi tekee lastensuojeluilmoituksen.

Sosiaalitoimiston työntekijä kutsuu perheen tapaamiseen. Tapaamisessa keskustellaan riidasta ja perheen ongelmista. Vanhemmista on outoa keskustella perheen asioista viranomaisten kanssa. Vanhemmat sanovat, että kaikki on hyvin.

Vanhemmat saavat sosiaalipäivystyksen ja turvakodin numerot. Niihin voi soittaa, jos tulee uusi iso riita.

Perhe elää rauhassa vähän aikaa, mutta ongelmat alkavat taas. Rahaa on liian vähän. Raha ei kunnolla riitä edes ruokaan. Tulee uusi riita, ja isä lyö äitiä ja poikaa. Äiti ja lapset pakenevat naapuriin. He pyytävät, että naapuri soittaa turvakotiin.

Perhe saa apua väkivaltaan

Äiti ja lapset menevät turvakotiin, jossa he saavat rauhoittua ja levätä. Turvakodin ja lastensuojelun työntekijät selvittävät perheen tilannetta. He miettivät, miten he voivat auttaa perhettä.

Väkivallasta keskustellaan vanhempien kanssa ja erikseen lasten kanssa. Suomessa viranomaisten täytyy puuttua väkivaltaan. Väkivallan käyttö on Suomessa aina rikos. Lasta tai puolisoa ei saa esimerkiksi lyödä tai tukistaa.

Isä saa apua järjestöltä. Hän tapaa työntekijän, joka työskentelee väkivaltaisten miesten kanssa. Isä alkaa käydä miesten ryhmässä, jossa hän oppii puhumaan vaikeista asioista. Isä ei lyö enää perhettään.

Myös äiti ja lapset saavat apua. Lastensuojelun työntekijä tapaa perhettä monen kuukauden ajan. Vanhemmat saavat apua asioiden hoitamisessa.

Työntekijä neuvoo vanhemmille, kuinka lapselle saa hoitopaikan päiväkodista. Poika haluaa pelata jalkapalloa, mutta se maksaa paljon. Sosiaalitoimi maksaa pojan harrastuksen.

Työntekijä auttaa äitiä pääsemään suomen kielen kurssille. Isä jatkaa käyntejä miesten ryhmässä. Hän myös aloittaa työllistymiskurssin. Kurssin jälkeen isän on helpompi saada työtä.

Lue seuraavaksi

Nuori on vaikeuksissa

Lue lisää nuoren vaikeuksista

Riidat nuoren ja vanhempien välillä

Lue lisää riidoista

Lapsella ei ole pysyvää kotia

Lue elämästä ilman pysyvää kotia

Sanasto

Lastensuojeluun liittyy monia käsitteitä. Sanastossa kerrotaan mitä tärkeimmät käsitteet tarkoittavat.

Näytä sanasto

Sulje